06 ianuarie 2013

Prospect Fragmin

Fragmin (Dalteparina sodica) solutie injectabila


Forma farmaceutica:

Fragmin 2500 UI/02 ml
Fragmin 5000 UI/02 ml
Fragmin 7000 UI/03 ml
Fragmin 10000 UI/ ml
Fragmin 15000 UI/06 ml

Grupa farmaceutica+indicatii terapeutice:

Fragmin apartine unei grupe de medicamente care actioneaza asupra unor substante implicate in coagularea sangelui.
Fragmin previne formarea si dezvoltarea cheagurilor de sange in interiorul vaselor sanguine.
Fragmin este utilizat pentru tratarea tulburarilor de coagulare (de exemplu,tromboza venoasa profunda acuta dau tromboembolia pulmonara),sau pentru prevenirea coagularii in cursul tratamentului prin hemodializa sau hemofiltrare in cazul intreventilor chirurgicale,sau in cazul in care din cauza anumitor boli, moblizarea dumneavoastra este redusa.De asemenea Fragmin este folosit si pentru tratamentul unor boli cardiace in care vasele de sange ale inimi sunt ingustate din cauza cheagurilor de sange(angina pectorala instabila).La pacienti cu tumori maligne, Fragmin poate fi folosit pe termen lung pentru a preveni repetarea tulburariloor de coagulare.

Mod de administrare

Intotdeauna utilizati Fragmin,conform indicatiilor medicului.Medicul dumneavoastra va stabili doza de medicament necesara in functie de greutatea dumneavoastra corporala si de boala pe care o aveti.
Daca aveti impresia ca efectul Fragmin este prea puternic sau prea slab adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Fragmin se administreaza subcutanat (sub piele) de obicei intr-un pliu cutanat de la nivelul abdomenului sau al portiunii supero-interne a coapsei.


Tratamentul trombozei venoase profunde acute (formarea de cheaguri in venele membrelor inferioare) si al tromboemboliei pulmonare(formarea de cheaguri la nivelul plamanilor)

Medicul dumneavoastra va va recomanda si un tratament oral cu un antagonist al vitaminei K.
Fragmin se administreaza o data pe zi,in doze de 200 UI/kg,fara a se dapasi 18000UI.
Fragmin se poate administra si in doze de 100 UI/kg,de doua ori pe zi.In cursul tratamentului cu Fragmin se vor face analize de sange pentru a verifica efectele tratamentului.


Prevenirea coagulării în cursul tratamentului prin hemodializă sau hemofiltrare
Fragmin se injectează în tubulatura aparatului de hemodializă.
Pacienţii cu boli renale cronice sau care nu sunt cunoscuţi ca prezentând risc de sângerare şi la care şedinţa de hemodializă sau hemofiltrare durează maximum 4 ore vor primi iniţial 30-40 UI/kg o dată, apoi li se vor injecta lent 10-15 UI/kg şi oră sau o singură doză de 5000 UI; dacă hemodializa sau hemofiltrarea durează mai mult de 4 ore, pacienţilor li se vor administra 30-40 UI/kg o dată, apoi li se va injecta lent 10-15 UI/kg şi oră.
Pacienţii cu boli renale acute sau prezentând un risc crescut de sângerare vor primi o dată 5-10 UI/kg , apoi 4-5 UI/kg şi oră injectate lent, sub control medical atent.
Prevenirea tulburărilor de coagulare în cazul intervenţiilor chirurgicale
Fragmin se injectează subcutanat.
În chirurgia generală:
Pacienţii cu risc de complicaţii datorate tulburărilor de coagulare sanguină vor primi 2500 UI în decurs de 2 ore înainte de intervenţia chirurgicală, iar după intervenţie 2500 UI în fiecare dimineaţă, până ce pacienţii se pot deplasa (de obicei, 5-7 zile).
Pacienţii cu riscuri suplimentare de complicaţii datorită tulburărilor de coagulare sanguină (de exemplu, cei suferind de tumori maligne) vor primi 5000 UI în seara care precede intervenţia chirurgicală, iar după intervenţie 5000 UI în fiecare seară. Alternativ, pacienţii pot primi 2500 UI cu cel mult 2 ore înainte de intervenţia chirurgicală şi 2500 UI după 8-12 ore, dar nu mai devreme de 4 ore de la terminarea intervenţiei chirurgicale. Începând cu a doua zi de la intervenţia chirurgicală, se administrează 5000 UI în fiecare dimineaţă.
În chirurgia ortopedică (de exemplu, pentru proteza de şold)
Se administrează
5000 UI în seara care precede intervenţia chirurgicală şi 5000 UI în fiecare seară după intervenţie sau
2500 UI în decurs de 2 ore înainte de intervenţia chirurgicală şi 2500 UI după 8-12 ore, dar nu mai devreme de 4 ore de la terminarea intervenţiei; începând cu a doua zi de la intervenţia chirurgicală 5000 UI în fiecare dimineaţă sau
2500 UI la 4-8 ore de la intervenţia chirurgicală, dar nu mai devreme de 4 ore de la terminarea intervenţiei. Începând cu a doua zi de la intervenţia chirurgicală – 5000 UI în fiecare zi.
După intervenţia chirurgicală ortopedică, tratamentul cu Fragmin se efectuează timp de până la 5 săptămâni.
În cursul tratamentului cu Fragmin vi se vor face analize de sânge pentru a verifica efectele tratamentului.
Prevenirea tulburărilor de coagulare care pot duce la embolie pulmonară la pacienţii constrânşi la limitarea mobilizării (imobilizaţi la pat) din cauza unor boli acute
Fragmin se injectează subcutanat.
Doza uzuală este de 5000 UI o dată pe zi, timp de12-14 zile sau chiar mai mult dacă mobilizarea continuă să fie restricţionată.

Prevenirea tulburărilor de coagulare la pacienţii cu boli coronariene (boli care afectează vasele de sânge ale inimii), cum sunt angina instabilă sau anumite tipuri de infarct miocardic
Fragmin se injectează subcutanat.
Medicul dumneavoastră vă va recomanda şi un tratament oral cu acid acetilsalicilic (75-325 mg pe zi).
Doza recomandată este de 120 UI/kg la fiecare 12 ore, dar nu mai mult de 10.000 UI la 12 ore. Acest tratament se continuă până când starea dumneavoastră se ameliorează (în general, cel puţin 6 zile), sau atât timp cât medicul consideră necesar.
Apoi, se recomandă un tratament prelungit cu o doză fixată de medic până se recurge la intervenţiile specifice afecţiunii (şi anume, intervenţie percutană sau bypass coronarian), dar fără a se depăşi durata totală a tratamentului de 45 de zile. Această doză este selectată de medic în funcţie de sexul şi greutatea pacientului: pentru femeile cu greutatea sub 80 kg şi bărbaţii cu greutatea sub 70 kg doza este de 5000 UI la fiecare 12 ore, iar pentru femeile cu greutatea de cel puţin 80 kg şi bărbaţii cu greutatea de cel puţin 70 kg doza este de 7500 UI la fiecare 12 ore.
Prevenirea repetării tulburărilor de coagulare la pacienţii cu tumori maligne
Fragmin se injectează subcutanat.
Doza este de 200 UI/kg o dată pe zi, în primele 30 de zile de tratament. Doza totală zilnică nu trebuie să depăşească 18.000 UI.
În următoarele 1-5 luni, doza recomandată este de 150 UI/kg, o dată pe zi.
Dacă numărul de trombocite sanguine este redus datorită chimioterapiei, tratamentul trebuie întrerupt până când numărul de trombocite creşte peste 50.000/mm3 de sânge. La un număr cuprins între 50.000 şi 100.000/mm3 doza trebuie redusă în funcţie de greutatea pacientului. Dacă numărul de trombocite a revenit la valori de peste 100.000/mm3, tratamentul trebuie continuat cu doza normală.
În cazul unei boli renale grave, doza trebuie crescută sau scăzută cu câte 2500 UI în funcţie de rezultatele analizelor de sânge, astfel încât să se obţină efectele terapeutice optime.
Reacti adverse
Este posibil să sângeraţi cu uşurinţă, dar această reacţie este rară dacă vi s-au administrat dozele adecvate de medicament.
De asemenea, este posibilă învineţirea sau durerea la locul injectării.
Foarte rar, dacă s-a practicat puncţionarea măduvei spinării, se poate acumula sânge la acest nivel; informaţi medicul imediat dacă apar dureri de spate, amorţeli, senzaţie de furnicătură sau slăbiciune la nivelul picioarelor, probleme digestive sau urinare.
Rar, se pot produce necroză a pielii sau reacţii alergice (uşoară cădere a părului, erupţii sau mâncărime la nivelul pielii). Reacţiile alergice severe sunt foarte rare.
Concentraţia enzimelor hepatice poate creşte, dar acest efect este tranzitoriu şi nu pune probleme.


Detinatorul autorizatiei de punere pe piata:
Pfizer Europe MA EEIG(Marea Britanie)
Producator:
Pfizer Manufacturing Belgium NV(Belgia)

dr C

Author & Editor

Has laoreet percipitur ad. Vide interesset in mei, no his legimus verterem. Et nostrum imperdiet appellantur usu, mnesarchum referrentur id vim.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Manual Categories